TEKIJÄT

Mirka, 30

Olen kuvataiteilija: maalari, yhteisötaiteilija ja maalauksen opettaja.

Kuvan tekemisessä minulle tärkeintä on heittäytyminen, innostuminen ja tekemisen ilo. Teen kuvia intuitiivisesti: lähtökohta sysää maalaamisen nopeasti liikkeelle ja aiemmin tehdyt valinnat ohjaavat kuvan rakentumista eteenpäin. Maalaminen on siten nopeaa reagoimista ja totaalista läsnäoloa, kokemuksena se muistuttaa virtauksen myötäilyä.

Muotokuvatiskissä on kiehtovaa, että kuvan lähtökohta on yleensä henkilö, jonka tapaan ensimmäistä kertaa juuri sillä hetkellä kun hän istahtaa eteemme. Ja samantien teen hänestä kuvan. Kuva syntyy juuri siinä hetkessä, hänen ja muiden paikalla olijoiden katseiden alla. Pidän elävän mallin maalaamisesta ja likuhihnamaisen nopeastä työskentelystä. On myös hienoa kohdata yleisö niin suoraan, se on kuvataiteessa aika harvinaista herkkua.

Muotokuvapareihin tallentuu jotain siitä noin viidentoista minuutin mittaisen hetkestä, jonka minä, Anne ja malli vietämme yhdessä. Valmis maalaus-runo-muotokuvapari kertoo yhtä paljon meistä tekijöistä kuin mallista, se on vuorovaikutuksen ja kohtaamisen tulos.

Ajattelen, että taiteen helppo lähestyttävyys, saavutettavuus ja tietynlainen arkipäiväisyys ovat tärkeitä. Siinä Muotokuvatiski toimii todella hyvin. On mahtavaa mennä turuille ja toreille, kirjastoihin, busseihin ja puistoihin, tavata siellä olevia ihmisiä ja tehdä heistä muotokuvia, antaa tekemänsä kuvat heti pois ja kuulla kommentteja.

www.mirkakinnula.com

Anne, 28

Olen kirjoittaja, esiintyjä, toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Työskentelen runon ja proosan parissa, kirjoitan lehtiin ja esiinnyn lavarunoilijana. Tulevaisuuden suunnitelmiini kuuluu esikoisteoksen julkaiseminen, kirjoittamisen opettaminen, klassikkoteoksen kääntäminen ja ura rap-artistina.

Muotokuvatiski on opettanut minulle, kuinka tärkeää on, että teksti ainakin joskus kohtaa lukijansa suoraan, ilman vuosien työstöprosessia ja portinvartijoiden vaikutusta. Muotokuvarunojen tekeminen on ilahduttavaa ja vapauttavaa, mutta myös jännittävää ja vaikeaa kirjoittamista. Tekstiä ei kirjoitustilanteessa ehdi juuri arvioida, joten on vain hyväksyttävä runo sellaisena, kuin se paperille tulee.

Vaikka on väistämätöntä, että jokin teksti on kirjallisesti korkeatasoisempia kuin toinen, en osaa arvottaa Muotokuvatiskissä syntyviä runoja akselilla hyvä – huono. Jokainen muotokuvaruno on kahden ihmisen kohtaamisen tulos, ja sellaisena aina aivan erityinen.