TAUSTAA

Muotokuvatiskin tarina alkoi lokakuussa 2012 Sysmässä, jossa Anne oli työstämässä runokäsikirjoitusta Nuoren Voiman Liiton kirjoittajaresidenssissä. Mirka tuli pariksi päiväksi pitämään Annelle seuraa. Sysmän unelias ilmapiiri ja synkeät syysillat antoivat tilaa ajatuksille, ja saimme idean muotokuvia ”liukuhihnalla” tuottavasta taidetiskistä, jossa muotokuvat voisivat olla myös runoja. Innostuimme ajatuksesta, että samasta mallista syntyisi kahdella eri välineellä tehty muotokuvatulkinta, jotka kommunikoisivat keskenään.

Tammikuuksi meillä oli jo sovittuna ensimmäinen keikka. Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla järjestettävät Rekrytointipäivät toivottivat tiskimme tervetulleeksi, ja 17. tammikuuta saavuimme talviselle Vanhalle kyltteinemme ja kasseinemme. Meitä jännitti – innostuisivatko ihmiset, uskaltaisiko kukaan istuutua tiskiin?

Huolemme oli turha. Tiskille oli jonoa koko iltapäivän ajan, ja paikalle varmuuden vuoksi hälytetyt kaverit eivät edes mahtuneet mukaan. Toteutimme päivän aikana 17 muotokuvaparia.

Muotokuvatiski valloitti sydämemme ensi-istumalta. Malleiksemme tulevien ihmisten kohtaamisessa, muotokuvien tekemisessä ja luovuttamisessa ilmaiseksi tuntui olevan jotakin syvästi tyydyttävää. Meitä jaksaa edelleen hämmästyttää, kuinka kauniilta ja kiehtovalta jokainen eteemme istahtava ihminen näyttää istuessaan aloillaan ja katsellessaan ohitsemme kaukaisuuteen. Meille Muotokuvatiski on ennen kaikkea kohtaamista, jonka yhteydessä syntyvät muotokuvaparit on ilo saattaa sivuillemme myös muiden nähtäville.